Kaping van de Dialoog
"Hoe drie recente topbijeenkomsten in Azië uiteenlopende wereldbeelden en geopolitieke agenda’s blootleggen."
Het essay “A Coup de Dialogue” biedt een kritische reflectie op de recente Shangri-La Dialoog (SLD) in Singapore en plaatst deze binnen het bredere kader van mondiale machtsverschuivingen en uiteenlopende wereldbeelden. De veiligheidsdialoog, bedoeld als platform voor open en wederzijds respectvolle discussie over veiligheid in de Azië-Pacific, werd feitelijk gedomineerd — of zelfs ‘gekaapt’ — door Westerse leiders, uit de Verenigde Staten en Europa. Onder het mom van collectieve veiligheid gebruikten (of misbruikten) zij het forum om hun eigen strategische agenda van afschrikking, dreiging en confrontatie tegenover China ten toon te spreiden “a coup de dialogue”.
Deze coup contrasteert met twee andere, nauwelijks in Westerse media belichte gebeurtenissen in dezelfde regio vorige week: de eerste ASEAN–GCC–China-top in Kuala Lumpur en de ondertekening van het oprichtingsverdrag van de International Organization for Mediation (IOMed) in Hongkong. Beide gebeurtenissen symboliseren een alternatieve en opkomende benadering van mondiale samenwerking — gebaseerd op consensus, regionale verankering, historische continuïteit en culturele sensitiviteit.
De ASEAN–GCC–China-top bracht drie oude beschavingen samen — Zuidoost-Azië, de Arabische Golf en China — die historisch gezien met elkaar verbonden waren, maar in de moderne tijd gescheiden zijn geraakt. De top werd gepresenteerd als een initiatief om economische, infrastructurele en diplomatieke samenwerking te verdiepen, met aandacht voor duurzame ontwikkeling.
De oprichting van de IOMed is een initiatief om een structurele leemte in het huidige internationale systeem voor conflictbemiddeling op te vullen. Waar Westerse juridische en arbitrage-instellingen vaak worden gekenmerkt door binaire uitkomsten die vaak geen oog hebben voor culturele of historische contexten, stelt IOMed zich tot doel om via bemiddeling te komen tot meer inclusieve, vreedzame en duurzame oplossingen. In dat opzicht staat IOMed niet tegenover bestaande instellingen, maar beoogt het een noodzakelijke aanvulling te vormen op het mondiale systeem van conflictbemiddeling.
Terugkomend op de veiligheidsdialoog in Singapore (SLD), de ogenschijnlijke terughoudendheid van Aziatische landen tijdens de SLD moet niet worden opgevat als passiviteit, maar als een gevolg van culturele ankers: observeren in plaats van reageren, luisteren in plaats van toespreken. Stilte als kracht en strategie van zelfbeheersing — en wellicht zelfs als weerstand tegenover luidruchtige en dreigende toonzettingen.
Lees volledig essay in het Engels in
8 Juni, 2025
Gordon Dumoulin
Gerelateerde artikelen
Een Tuin der Beschavingen
De mensheid bevindt zich op een kruispunt waar de toekomst niet wordt bepaald door verovering, maar door samenwerking en synthese. De wereld die voor ons ligt, is geen arena van onverzoenlijke tegenstellingen in voortdurend conflict, maar een complex ecosysteem van adaptieve menselijke systemen, elk met zijn eigen sterke punten en kwetsbaarheden.
Tijd voor multipolaire vrede
De NAVO is al enige tijd bezig met de voorbereidingen om wereldwijd actief te worden. Als zogenaamde ‘defensieve alliantie’ heeft de NAVO opmerkelijk gefaald, omdat het de afgelopen dertig jaar betrokken is geweest bij verschillende oorlogen en bloedvergieten in Europa. Na de ontbinding van de Sovjet-Unie in 1991, waartegen de NAVO oorspronkelijk als de…
Van scepsis naar inzicht: de rol van BRICS+ in de wereldwijde ontwikkeling
Over BRICS+ zijn de meningen sterk verdeeld: is het een reus op lemen voeten of vormt het een serieuze uitdaging voor de hegemonie van het Westen? Dr Jenny Clegg, hoogleraar International Studies aan de University of Central Lancashire en auteur van